home UX Book Club Arnhem-Deventer

Vorige bijeenkomsten UX Book Club Arnhem - Deventer

De UX Book Club Arnhem-Deventer startte in juni 2013 en in februari 2023 werd het laatste boek gelezen. Een overzicht van de besproken boeken.

Bijeenkomst #40: 100 Things We've Lost to the Internet

100 Things We've Lost to the Internet
Datum:
9 februari 2023
Boek:
100 Things We've Lost to the Internet
Auteurs:
Pamela Paul

Het internet heeft de wereld dicht bij ons gebracht, maar er zijn ook dingen die vrijwel opgehouden zijn te bestaan. Zoals verveling, kaarten om je autoroute uit te stippelen, verdwalen, geduld, wekenlange onbereikbaarheid door vakantie en het belang van parate kennis. Pamela Paul schreef een boek over 100 van dit soort zaken.

Bijeenkomst #39: The Web Project Guide

Boekomslag the Web Project Guide
Datum:
10 maart 2022
Boek:
The Web Project Guide
Auteurs:
Cory Vilhauer & Deane Barker

We herkennen het vast allemaal... Het bouwen en beheren van een website is een groot, complex proces - een proces dat veel verder gaat dan de fasen die direct voor ons liggen. Aan de ene kant is er het multidisciplinaire werk van het maken van de site zelf. Maar verder zijn er de verbindingspunten: de ideeën, de strategie, de besluitvorming en het onderhoud. Zelfs als je een expert bent in je vakgebied, kan het nog steeds een worsteling zijn om context te vinden in het hele projectlandschap. Met The Web Project Guide willen Cory Vilhauer & Deane Barker deze hiaten wegwerken en je helpen te begrijpen hoe elke fase van het website-proces in de volgende past.

Bijeenkomst #38: World Wide Waste

Boekomslag World Wide Waste
Datum:
18 november 2021
Boek:
World Wide Waste
Auteur:
Gerry McGovern

Het boek 'World Wide Waste' gaat over de impact van digitaal op de aarde en wat we hieraan moeten doen. Je moet bij het effect van digitalisering niet alleen denken aan hoe computerhardware gedumpt wordt in andere landen. Maar ook aan het effect van digitaal zelf. Elke download draagt bij aan de opwarming van de aarde. Elke tweet, zoekopdracht en websitebezoek zorgt voor vervuiling. We denken aan 'de cloud', maar de datacenters zijn fysieke datacenters die in enorme gebouwen staan en energie vreten. Het probleem lijkt echter onzichtbaar, gemakkelijk en gratis. Maar digitaal heeft een enorm verwoestende werking op de aarde.

Bijeenkomst #37: Voice de spraakrevolutie: inzichten en kansen

Boekomslag Voice
Datum:
17 juni 2021
Boek:
Voice de spraakrevolutie: inzichten en kansen
Auteur:
Maarten Lens-Fitzgerald

In ‘Voice’ vertelt Maarten Lens-FitzGerald dat Voice na internet en mobiel hét nieuwe kanaal voor de consument is. Met je stem stel je vragen of geef je opdrachten, zoals: ‘Wat is het weer?’, ‘Start Friends op Netflix’ of ‘Lichten aan’, en Siri, Alexa of de Google Assistant regelt het voor je.

Eén op de drie Amerikanen heeft inmiddels een slimme speaker in huis en in Nederland zijn er in nog geen 2 jaar tijd meer dan 400.000 van verkocht. Maar wat is Voice eigenlijk precies? Waarom is het belangrijk? Praat je over 5 jaar meer met apparaten dan met je partner? En wat kun je ermee in jouw organisatie?

Bij deze boekenclub-editie schoof de auteur Maarten Lens-Fitzgerald ook aan en konden hem alle vragen over Voice stellen.

Bijeenkomst #36: Calling Bullshit, The Art of Skepticism in a Data-Driven World

Boekomslag Calling Bullshit, The Art of Skepticism in a Data-Driven World
Datum:
1 april 2021
Boek:
Calling Bullshit, The Art of Skepticism in a Data-Driven World
Auteur:
Carl Bergstrom en Jevin West

Discussies worden geregeld 'gewonnen' door misleiding en door verwarring te veroorzaken.

Het is moeilijk om te zien wat waar is en wat onzin is als we overladen worden met grafieken, data en 'wetenschappelijke bewijs'. Bergstrom en West willen je handvatten bieden om bullshit te detecteren en om skeptisch te denken.

Bijeenkomst #35: Good Services: How to Design Services that Work

Boekomslag Good Services: How to Design Services that Work
Datum:
26 november 2020
Boek:
Good Services: How to Design Services that Work
Auteur:
Lou Downe

Het begrip Service Design krijgt steeds meer bekendheid. Er zijn inmiddels boeken verschenen over hoe je met Service Design aan de slag kunt gaan. Dit is echter het eerste boek dat beschrijft wat een ‘goede’ dienst is en waarom.

Good Services legt uit hoe je een dienst kan ontwerpen dat mensen kunnen vinden, snappen en gebruiken zonder dat ze daarbij hulp nodig hebben.

Het is een praktisch boek voor iedereen die geïnteresseerd is in een betere dienstverlening.

Bijeenkomst #34: Digital Transformation at scale: why the strategy is delivery

Boekomslag Digital Transformation at scale: why the strategy is delivery
Datum:
24 september 2020
Boek:
Digital Transformation at scale: why the strategy is delivery
Auteurs:
Andrew Greenway, Ben Terrett, Mike Bracken en Tom Loosemore

Rond de wereld is met bewondering gekeken naar de grote verandering die plaats vond rond Britse overheidswebsites. De auteurs van dit boek zorgden dat een onoverzichtelijke en complexe brei van gebruiksonvriendeijke overheidswebsites vervangen werd door goede eenvoudige digitale dienstverlening kwam.

Greenway, Terret, Bracken en Loosemore hadden hogere managementfuncties bij GDS (the Government Digital Service) tijdens deze deze transformatie. In dit relatief korte boek (232 pagina's) lees je hun inzichten en lessen.

Bijeenkomst #33: Het internet is stuk

Boekomslag Het internet is stuk
Datum:
16 april 2020
Boek:
Het internet is stuk
Auteur:
Marleen Stikker

Het internet moet gerepareerd worden. Onze digitale omgeving, ooit ontstaan als vrije ruimte, wordt nu bepaald door het grote geld van techreuzen. We zijn de grip op ons online leven kwijtgeraakt. We worden afgeluisterd, gestuurd, gevolgd, geleefd, en dat hebben we zelf laten gebeuren.

In 'Het internet is stuk' betoogt Marleen Stikker hoe we het internet weer terug kunnen winnen door de mens en niet de technologie centraal te stellen, en door ons te verdiepen in de datahongerige, geldbeluste processen achter al die handige digitale diensten. We kunnen onze soevereiniteit heroveren door ons op alle niveaus toegang te verwerven: Lezend, schrijvend, uitvoerend. Als systeembeheerder van ons online bestaan.

Bijeenkomst #32: Content Design

Boekomslag Content Design'
Datum:
30 januari 2020
Boek:
Content Design
Auteur:
Sarah Richards

Sarah Richards werkte in Groot-Brittanië voor GDS, the Government Digital Service. Voor velen een voorbeeld van hoe je goede overheidswebsites maakt en bijhoudt.

Ze werkte met haar team aan nieuwe technieken voor content design. In dit boek legt ze uit wat zij verstaat onder 'content design' en hoe je haar technieken in jouw organisatie en webproject gebruikt.

Bijeenkomst #31: The Design of Everyday Things

Boekomslag The Design of Everyday Things'
Datum:
3 oktober 2019
Boek:
The Design of Everyday Things
Auteur:
Don Norman

Volgens dit boek ligt de fout niet bij onszelf, maar bij het ontwerp van het product dat de behoefte van de gebruiker en de principes van de cognitieve psychologie negeert. The Design of Everyday Things laat zien dat goede, bruikbare ontwerpen mogelijk zijn.

De regels zijn simpel:

  • maak dingen zichtbaar,
  • gebruik natuurlijke relaties tussen functie en besturing
  • en maak slim gebruik van de beperkingen.

Het doel: de gebruiker moeiteloos leiden naar de juiste actie voor de juiste handeling op het juiste moment.

In 1988 verscheen dit boek, toen onder de titel The Psychology of Everyday Things. Wij lazen de derde editie uit november 2013.

Bijeenkomst #30: Technically Wrong

Boekomslag 'Technically Wrong'
Datum:
27 juni 2019
Boek:
Technically Wrong, Sexist Apps, Biased Algorithms, and Other Threats of Toxic Tech
Auteur:
Sara Wachter-Boettcher

Boodschappen, onze gezondheid meten, een datum prikken. Wat we ook willen, de kans is groot dat we het online of via een app kunnen doen.

Veel van deze diensten zijn gebouwd op aannames, vergissingen, vooroordelen. Het resultaat: chatbots die vrouwen lastig vallen, formulieren die uitgaan van hetero's, social media websites die vrolijke berichten sturen over overleden kennissen of familieleden. En algoritmes die ervoor zorgen dat er meer zwarte mensen achter de tralies verdwijnen. Ethische nachtmerries!

Bijeenkomst #29: Meeting Design

Boekomslag Meeting Design
Datum:
28 maart 2019
Boek:
Meeting Design, for Managers, Makers and Everyone
Auteur:
Kevin Hoffman

Vergaderingen zijn vaak saai en inefficiënt. Dat kan anders. Met het boek 'Meeting Design, for Managers, Makers and Everyone' (2018) van Kevin Hoffman leer je hoe je nuttige vergaderingen vormgeeft die bijdragen aan het succes van jouw organisatie. Van saai naar creatief en van improductief naar productief.

Het boek bestaat uit twee delen:

  1. De theorie en praktijk van goed vormgegeven vergaderingen
  2. Goed ontworpen vergaderingen: begin, midden en eind

Bijeenkomst #28: Resonate!

Boekomslag Resonate
Datum:
15 november 2018
Boek:
Resonate!
Auteur:
Nancy Duarte

In ons werk is het belangrijk dat je kennis goed kunt overbrengen. Hoe zorg je dat je presentatie mensen in beweging krijgt en dat je boodschap blijft hangen? In het boek worden case studies gebruikt om te illustreren hoe noemenswaardige speeches zijn opgebouwd. De voorbeelden lopen uiteen van Ronald Reagan, Steve Jobs tot Hitchcock.

Bijeenkomst #27: 100 More Things

Boekomslag 100 More Things Every Designer Needs to Know about People
Datum:
13 september 2018
Boek:
100 More Things Every Designer Needs to Know about People
Auteur:
Susan Weinschenk

Weinschenk past het nieuwste onderzoek op gebied van (sociale) psychologie en neurowetenschappen toe op het ontwerpen van technologische producten als websites, apps en wearables. Het is een praktisch boek met ontwerprichtlijnen, maar legt ook het waarom achter de richtlijnen uit.

Het boek is een vervolg op het boek '100 Things Every Designer Needs to Know about People' dat in april 2011 verscheen.

Bijeenkomst #26: De wet op het internet

Boekomslag De wet op internet
Datum:
24 mei 2018
Boek:
De wet op internet (editie 2017 / tweede editie)
Auteur:
Arnoud Engelfriet

Op 25 mei 2018 verving de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de Engelstalige afkorting is 'GDPR') de Wet bescherming Persoonsgegevens. De dag ervoor doken we met UX Book Club Arnhem-Deventer in deze en andere onderwerpen van internetrecht. Dat zijn naast privacy onder andere vrijheid van meningsuiting, auteursrecht, licenties, overeenkomsten met de gebruiker en de cloud. In deze bijeenkomst hadden we via Skype een gesprek met de auteur van het boek.

Bijeenkomst #25: Intelligent Content

Boekomslag Intelligent Content
Datum:
1 februari 2018
Boek:
Intelligent Content: A Primer
Auteurs:
Ann Rockley, Charles Cooper en Scott Abel

Bij 'intelligent content' is het niet meer de redacteur die met ieder stukje content aan de slag gaat, maar werk je met een geavanceerd publicatieproces dat leunt op gegevens en metadata en dat gebruik maakt van technologieën zoals kunstmatige intelligentie en machine learning.

'Intelligent Content: A Primer' is een introductie hierop. Hoe werkt intelligent content? Wat zijn de voordelen, wat zijn de uitdagingen en hoe kan je ermee aan de slag?

Bijeenkomst #24: The Right Way to Select Technology

Boekomslag The Right Way to Select Technology
Datum:
16 november 2017
Boek:
The Right Way to Select Technology, Get the Real Story on Finding the Best Fit
Auteurs:
Tony Byrne en Jarrod Gingras

We hebben er allemaal rechtstreeks of zijdelings mee te maken: het kiezen van tools en systemen. Veel digitale projecten mislukken door een verkeerde keuze. Veel projecten zijn daarom vanaf de start al gedoemd (grotendeels) te mislukken.

Dit boek biedt een alternatief voor de traditionele manier van technologie kiezen die past bij een watervalwerkwijze. Er wordt ingegaan op hoe je een keuze maakt die aansluit bij je doelen en bedrijf. Dit doe je onder andere door een businesscase te maken en gebruik te maken van user stories. En dus niet van ellenlange Excel-sheets.

Bijeenkomst #23: Mapping Experiences

Boekomslag Mapping Experiences: A Complete Guide to Creating Value through Journeys, Blueprints, and Diagrams
Datum:
14 en 21 september 2017
Boek:
Mapping Experiences: A Complete Guide to Creating Value through Journeys, Blueprints, and Diagrams
Auteur:
James Kalbach

We hadden bij deze boekbespreking zoveel aanmeldingen dat we 2 bijeenkomsten hebben gehouden.

Klanten komen op verschillende momenten in contact met een product of dienst en dat gaat lang niet altijd goed. Het probleem is dat organisaties zich teveel met hun eigen bedrijfsprocessen bezighouden. Dit boek helpt je om de klantervaring te schematiseren en zo tot inzichten te komen waarmee je direct verbeteringen kan doorvoeren.

Mapping Experiences gaat in op:
  • methodes en schema’s om klantervaringen in kaart te brengen en hoe je deze gebruikt bij het bepalen van een strategie,
  • de vier stappen bij het maken van schema's,
  • en welke soorten schema's je kan gebruiken zoals service blueprints, customer journey maps, experience maps en mental models.

Bijeenkomst #22: Understanding the Digital World

Boekomslag Understanding the Digital World
Datum:
22 juni 2017
Boek:
Understanding The Digital World, What You Need to Know about Computers, the Internet, Security and Privacy
Auteur:
Brian W Kernighan

We hebben het er vaak over; er is onvoldoende kennis van digitaal bij niet-techneuten. En daardoor worden niet altijd goede beslissingen genomen en wordt er niet altijd even efficiënt gewerkt. Maar wat moet je over digitaal weten en begrijpen? En hoe kom je aan die kennis? En weten we zelf eigenlijk wel genoeg?

In het boek wordt digitaal grondig uitgelegd. Je leert hoe hardware, software en systemen werken en welke impact dit heeft voor privacy en veiligheid van data en systemen. Je leert hierbij ook over de werking van algoritmes en scripts.

Kernighan vertelt aan het begin van het boek met dat er een boek is over wat toekomstige presidenten over natuurkunde moeten weten om beslissingen kunnen nemen over bijvoorbeeld kernwapens, de opwarming van de aarde, energie en terroristen. Zo’n boek wilde Kernighan creëren over computers, internet, security en privacy. Wat moet een toekomstige president weten? Wat moet iemand weten om goed geïnformeerd te zijn zodat beslissingen kunnen worden genomen?

Met de kennis in dit boek zouden mensen in verschillende vakgebieden - en zonder achtergrond in digitaal - voldoende kennis opbouwen om te begrijpen waar technologie oplossingen biedt, waar technologie niet zaligmakend is of tot risico's voor de organisatie leidt. Berichtgeving en rapporten zijn makkelijker te begrijpen en ook zijn onjuistheden makkelijker te spotten.

Bijeenkomst #21: The User Experience Team of One

Boekomslag The User Experience Team of One'
Datum:
6 april 2017
Boek:
The User Experience Team of One
Auteur:
Leah Buley

Als je niet werkt bij een groot ontwerpbureau of bij een ander groot bedrijf, dan is de kans groot dat jij een UX-team van één persoon bent. Dat betekent in de praktijk vaak dat je in je eentje aan de slag moet met UX. The User Experience Team of One beschrijft verschillende methodes waarmee je, ook in je eentje, de gebruikservaring van je website, app of ander digitaal product kunt verbeteren. Het boek reikt je hulpmiddelen en inzichten aan om meer te kunnen doen met UX en met minder middelen.

Het eerste deel van het boek gaat over de filosofie van UX. In het tweede deel vind je 27 methoden die je kan gebruiken om aan de slag te gaan. Dit deel van het boek is een soort receptenboek. Je kiest een recept dat op dat moment aansluit bij je vraag en situatie.

Bijeenkomst #20: The Digital Transformation Playbook

Cover boek 'The Digital Transformation Playbook'
Datum:
26 januari 2017
Boek:
The Digital Transformation Playbook, Rethink Your Business for the Digital Age
Auteur:
David L. Rogers

Oudere bedrijven worden opgeschud door veranderingen in digitale technologie die met een snelheid en op een schaal gebeuren waarmee hun bestaande manier van zaken doen, communiceren en denken wordt opgeschud.

Het snel veranderende digitale landschap vormt een uitdaging voor organisaties die al langer bestaan dan internet en digitaal. Het is moeilijk voor deze organisaties om zich te heroriënteren.

Elk bedrijf kan de de regels leren van organisaties die digitaal wel optimaal benutten. Hoe zorg je dat jouw organisatie digitaal optimaal benut en beter presteert dan de concurrentie? In dit boek leer je hoe je 'disruption' herkent en welke mogelijkheden er dan voor jouw organisatie zijn.

Bijeenkomst #19: Content Audits and Inventories

Cover boek 'Content Audits and Inventories'
Datum:
3 november 2016
Boek:
Content Audits and Inventories
Auteur:
Paula Ladenburg Land

Een websiteproject start je met een grondige evaluatie van de huidige content, zowel kwantitatief als kwalitatief. Op basis hiervan kan je weloverwogen beslissingen nemen voor je project. Paula Ladenburg Land laat zien hoe je zo'n inventarisatie opzet, hoe je de audit verder uitvoert, rekening houdend met organisatie- en gebruikersdoelstellingen en hoe je verder aan de slag kan met nuttige, bruikbare inzichten. Het is een praktisch boek en geeft tips, bijvoorbeeld hoe je de resultaten van je audit kan presenteren aan je stakeholders.

Bijeenkomst #18: Digital Skills

Cover boek 'Digital Skills'
Datum:
15 september 2016
Boek:
Digital Skills, Unlocking the Information Society
Auteurds:
Jan van Dijk en Alexander van Deursen

'Digital Skills' bespreekt systematisch de vaardigheden die nodig zijn in het gebruik van digitale media, voornamelijk computers en het internet. Het onderzoek van Alexander van Deursen laat zien wat digitale vaardigheden zijn, hoe het verschil in vaardigheden ongelijkheid veroorzaakt en hoe deze ongelijkheden kunnen worden verholpen door ontwerpers, opvoeders, beleidsmakers en de verschillende soorten van internetgebruikers.

Bijeenkomst #17: Content Everywhere

Boekomslag Content Everywhere
Datum:
23 juni 2016
Boek:
Content Everywhere
Auteur:
Sara Wachter-Boettcher

'Betere content' is niet genoeg. Het aantal apparaten en kanalen groeit hard, net als de verwachtingen van de gebruikers. Dit boek helpt je content te maken die toekomstbestendig is, flexibel, herbruikbaar, beheersbaar en betenisvol in welke vorm dan ook en waar het ook verschijnt.

Sara Wachter-Boetccher (uitspraak op zijn Amerikaans 'Wahk-ter-Bett-cher') is contentstrateeg en redacteur.

Bijeenkomst #16: Information Architecture

Boekomslag Information Architecture, met een ijsbeer op de cover
Datum:
7 april 2016
Boek:
Information Architecture for the World Wide Web (4de editie)
Auteurs:
Louis Rosenfeld, Peter Morville en Jorge Arango
Host:
Eight Media

Informatiearchitectuur is noodzakelijker en lastiger dan ooit. Hoe presenteer je grote hoeveelheden informatie die mensen nodig hebben en snel kunnen vinden?

Dit handboek laat zien hoe je omvangrijke websites maakt die onderhoudbaar, gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk zijn.

Bijeenkomst #15: Content SEO

Voorkant e-book Content SEO
Datum:
28 januari 2016
Boek:
'Content SEO'
Auteurs:
Marieke van de Rakt en Joost de Valk (Yoast)

Veel blogs en boeken focussen op technische aspecten van SEO, terwijl 90% van je ranking niet bepaald wordt techniek, maar door je content en hoe je deze optimaliseert.

In 'Content SEO' wordt beschreven hoe je aandacht aan hoe je content zoekmachinevriendelijk én gebruiksvriendelijk maakt. Naast een grondige uitleg over wat SEO is, geeft het boek veel praktische tips die je direct kunt toepassen.

Bijeenkomst #14: How To Make Sense of Any Mess

Cover Boekomslag How To Make Sense of Any Mess
Datum:
12 november 2015
Boek:
'How To Make Sense of Any Mess'
Auteur:
Abby Covert

Abby Covert laat zien dat informatiearchitectuur meer is dan informatie organiseren. Het gaat over het begrijpen van de manier waarop mensen de wereld waarnemen. Over hoe je orde schept, over hetzelfde praat en aan de slag gaat.

Ieder hoofdstuk sluit af met een oefening die je kan vinden op haar website: abbytheia.com. Hier vind je ook een overzicht van presentaties die zij de afgelopen tijd heeft gegeven.

Bijeenkomst #13: The Content Strategy Tookit

Cover The Content Strategy Tookit
Datum:
17 september 2015
Boek:
The Content Strategy Tookit: Methods, Guidelines, and Templates for Getting Content Right
Auteur:
Meghan Casey

Meghan Casey, neemt je met haar boek mee van planning tot onderhoud van content. Dit praktische boek geeft je munitie om moeilijke onderwerpen te tackelen: hoe vertel je je baas wat er verkeerd is aan de content, hoe krijg je voldoende budget en hoe zorg je ervoor dat stakeholders dezelfde visie gaan delen.

In de bijeenkomst bespraken we het boek en de verschillende tools die Casey aanbiedt.

Bijeenkomst #12: Microinteractions

Cover Microinteractions
Datum:
11 juni 2015
Boek:
Microinteractions, Designing with Details
Auteur:
Dan Saffer

Dan Saffer schreef een praktisch boek over 'microinteractions': de details, die het product of dienst maken of breken.

Hoe kan je van een app, website of een ander digitaal product een instelling wijzigen of bijvoorbeeld het geluid uitzetten? Of hoe weet je dat je een nieuw bericht hebt ontvangen? In dit boek beschrijft en illustreert Saffer de principes achter het ontwerpen van effectieve micro-interacties.

In de bijeenkomst bespraken we microinteractions en meegebrachte voorbeelden.

Bijeenkomst #11: Managing Chaos

Cover Managing Chaos
Datum:
2 april 2015
Boek:
Managing Chaos, Digital Governance by Design
Auteur:
Lisa Welchman

Het boek gaat over 'digital governance'. Veel organisaties krijgen nog geen goed rendement uit hun investeringen in digitaal. Ze zijn bezig met hun interne organisatiepolitiek en technologische oplossingen. Om vooruit te komen is het nodig dat organisaties content, technologie en middelen anders inrichten. Het doel van het boek is om nieuwe en broodnodige discussies te voeren over digital governance en hervormingen waarmee creativiteit, echte samenwerking, digitale kwaliteit en online groei ondersteund worden.

Daphne Shinn schreef na de bijeenkomst een inleidend artikel over wat webgovernance is en hoe te beginnen.

Iacobien Riezebosch schreef een uitgebreid artikel over Welchman's model voor Digital Governance. Hierin lees je de rode draad van het boek, de verschillende rollen, termen en beslissingsgebieden. Ook lees je hier de reactie van de UX Book Club op het boek.

Bijeenkomst #10: Digital Adaptation

Boekomslag Digital Adaptation
Datum:
29 januari 2015
Boek:
Digital Adaptation
Auteur:
Paul Boag
Host bijeenkomst:
DJUST

Het boek gaat over Digital Governance. Veel organisaties krijgen nog geen goed rendement uit hun investeringen in digitaal. Ze zijn bezig met hun interne organisatiepolitiek en technologische oplossingen. Om vooruit te komen is het nodig dat organisaties content, technologie en middelen anders inrichten. Het doel van het boek is om nieuwe en broodnodige discussies op te roepen over digital governance en hervormingen waarmee creativiteit, echte samenwerking, digitale kwaliteit en online groei echt ondersteund worden.

Vooraf bekeken we het webinar 'Making the Digital Business Case to Senior Management' van Gerry McGovern met Paul Boag. Na de bijeenkomst schreef Daphne Shinn een blogartikel over Digital Adaption.

Bijeenkomst #9: Don't Make Me Think

Boekomslag Don't Make Me Think
Datum:
20 november 2014
Boek:
Don't Make Me Think, Revisited
Auteur:
Steve Krug

In 2000 verscheen de 1ste editie van Don't Make Me Think. Het boek is inmiddels bij veel opleidingen verplichte kost. De titel verwijst naar de gebruiker. Voor hem of haar moeten de teksten en de navigatie op een website duidelijk zijn. De eerste wet van gebruiksvriendelijk is dat de bezoeker niet hoeft na te denken over hoe de navigatie of site werkt en over wat jij bedoelt.

We bespraken de nieuwste editie: editie 3. De 2de editie bevatte al extra hoofdstukken, zoals een hoofdstuk over toegankelijkheid. In de 3de editie is een hoofdstuk over mobiel internet toegevoegd en zijn de voorbeelden vernieuwd.

Bijeenkomst #8: Nicely Said

Boekomslag Nicely Said
Datum:
18 september 2014:
Boek:
Nicely Said, Writing for the Web with Style and Purpose
Auteurs:
Nicole Fenton en Kate Kiefer Lee

Het boek is een 'down-to-earth guide' voor het schrijven van heldere en vriendelijke content. Hoe schrijf je webteksten die aansluiten bij de behoefte van je doelgroep en die de organisatiedoelen ondersteunen?

Een boek met alledaagse voorbeelden en interviews met mensen uit de praktijk.

Bijeenkomst #7: Simple and Usable

Boekomslag Simple and Usable
Datum:
3 juli 2014
Boek:
Simple and Usable
Auteur:
Giles Colborne

Zoals de titel van het boek al doet vermoeden, gaat dit boek over de eenvoud en gebruiksvriendelijkheid van ontwerpen. Als ontwerper streef je hier misschien naar, maar je klant wil meer functionaliteit en complexiteit.Het ontwerpen van eenvoud kan complex zijn. Het boek geeft voorbeelden, tips, richtlijnen en strategieën om tot een eenvoudig ontwerp te komen.

Bijeenkomst #6: A Web For Everyone

Boekomslag 'A Web For Everyone'
Datum:
8 mei 2014
Boek:
A Web for Everyone
Auteur:
s: Sarah Horton en Whitney Quesenbery

Het boek gaat over webtoegankelijkheid en user experience. Een goede gebruikerservaring, ongeacht functiebeperking of het device dat je gebruikt. Het boek richt zich op designers, developers en professionals die zich bezig houden met content. Het boek gaat niet alleen over hoe je voldoet aan verplichtingen en eisen, maar over hoe toegankelijkheid een katalysator is voor innovatie en goede gebruikerservaring. En hoe kan je dit regelen in je organisatie?

Bijeenkomst #5: The Stranger's Long Neck

Cover The Stranger's Long Neck
Datum:
13 maart 2014
Boek:
The Stranger's Long Neck
Auteur:
Gerry McGovern
Host bijeenkomst:
Netcreators

Het onderwerp van dit boek staat in Nederland bekend als ‘toptaken’. Toptaken is op dit moment een hot item bij gemeenten. We bespraken niet alleen de inhoud van het boek, maar ook hoe het concept vertaald wordt en kan worden naar de praktijk.

Bijeenkomst #4: Just Enough Research

Cover Just Enough Research
Datum:
30 januari 2014
Boek:
Just Enough Research
Auteur:
Erika Hall

Het boek gaat over onderzoek en de relatie tussen onderzoek en design. Just Enough Research laat zien hoe je ontdekt waar je concurrentievoordelen liggen, hoe je bevindingen begrijpt en gebruikt en waarom je nooit, maar dan ook nooit een focusgroep moet houden. Het boek is in 2013 uitgegeven door A Book Apart en is 154 pagina’s dik.

Bijeenkomst #3: Responsive Design Workflow

Cover Responsive Design Workflow
Datum:
21 november 2013
Boek:
Responsive Design Workflow
Auteur:
Stephen Hay
Host bijeenkomst:
Netcreators

De workflow van designers en front-end developers is nog niet aangepast aan de responsive websites van nu. Oude methodes zijn niet langer efficiënt of voldoen niet meer. Stephen Hay laat zien hoe je het anders kan aanpakken en waarom dit nodig is.

Bijeenkomst #2: Web Form Design

Boek: Web Form Design
Datum:
19 september 2013
Boek:
Web Form Design
Auteur:
Luke Wroblewski

Formulieren kunnen een website maken of breken. Denk aan formulieren om een product te bestellen, te zoeken of contact op te nemen. Formulieren zijn cruciaal voor interactie. Luke Wroblewski schreef een praktisch handboek voor goede formulieren.

Bijeenkomst #1: Content Strategy for Mobile

Boek: Content Strategy for Mobile door Karen McGrane
Datum:
27 juni 2013
Boek:
Content Strategy for Mobile
Auteur:
Karen McGrane

Meer en meer bezoekers bekijken websites op een smartphone of een tablet. Het aantal mensen dat helemaal geen laptop of desktopcomputer meer gebruikt groeit hard. Hoe zorg je ervoor dat je content goed bruikbaar is op die mobiele devices. Karen McGrane schrijft in dit boek alles wat je moet weten en doen voor content die bruikbaar is op mobiel.