Vorige bijeenkomsten

De UX Book Club Arnhem-Deventer bestaat sinds juni 2013. Inmiddels hebben we al aardig wat boeken besproken. Een overzicht van de besproken boeken.

Bijeenkomst (#28): Resonate!

Cover ResonateIn ons werk is het belangrijk dat je kennis goed kunt overbrengen. Hoe zorg je dat je presentatie mensen in beweging krijgt en dat je boodschap blijft hangen?

Daarom bespraken we op 15 november 2018 het boek ‘Resonate’ van Nancy Duarte. In het boek worden case studies gebruikt om te illustreren hoe noemenswaardige speeches zijn opgebouwd. De voorbeelden lopen uiteen van Ronald Reagan, Steve Jobs tot Hitchcock.

Bijeenkomst (#27): 100 More Things Every Designer Needs to Know about People

Cover 100 More Things Every Designer Needs to Know about PeopleOp donderdag 13 september 2018 bespraken we ‘100 More Things Every Designer Needs to Know about People‘ van Susan Weinschenk.

Weinschenk past het nieuwste onderzoek op gebied van (sociale) psychologie en neurowetenschappen toe op het ontwerpen van technologische producten als websites, apps en wearables. Het is een praktisch boek met ontwerprichtlijnen, maar legt ook het waarom achter de richtlijnen uit.

Het boek is een vervolg op het boek ‘100 Things Every Designer Needs to Know about People’ dat in april 2011 verscheen.

Bijeenkomst #26: De wet op internet

Cover De wet op internetOp donderdag 24 mei 2018 bespraken we ‘De wet op internet (editie 2017 / tweede editie)‘ van Arnoud Engelfriet.

Op 25 mei 2018 vervangt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de Engelstalige afkorting is ‘GDPR’) de Wet bescherming Persoonsgegevens. De dag ervoor doken we met UX Book Club Arnhem-Deventer in deze en andere onderwerpen van internetrecht. Dat zijn naast privacy onder andere vrijheid van meningsuiting, auteursrecht, licenties, overeenkomsten met de gebruiker en de cloud. In deze bijeenkomst hadden we via Skype een gesprek met de auteur van het boek.

Bijeenkomst #25: Intelligent Content: A Primer

Boekomslag Intelligent ContentOp donderdag 1 februari 2018 bespraken we ‘Intelligent Content: A Primer‘ van Ann Rockley, Charles Cooper en Scott Abel.

Bij ‘intelligent content’ is het niet meer de redacteur die met ieder stukje content aan de slag gaat, maar werk je met een geavanceerd publicatieproces dat leunt op gegevens en metadata en dat gebruik maakt van technologieën zoals kunstmatige intelligentie en machine learning.

‘Intelligent Content: A Primer’ is een introductie hierop. Hoe werkt intelligent content? Wat zijn de voordelen, wat zijn de uitdagingen en hoe kan je ermee aan de slag?

Bijeenkomst #24: The Right Way to Select Technology

Boekomslag The Right Way to Select TechnologyOp donderdag 16 november 2017 bespraken we ‘The Right Way to Select Technology, Get the Real Story on Finding the Best Fit‘ van Tony Byrne en Jarrod Gingras.

We hebben er allemaal rechtstreeks of zijdelings mee te maken: het kiezen van tools en systemen. Veel digitale projecten mislukken door een verkeerde keuze. Veel projecten zijn daarom vanaf de start al gedoemd (grotendeels) te mislukken.

Dit boek biedt een alternatief voor de traditionele manier van technologie kiezen die past bij een watervalwerkwijze. Er wordt ingegaan op hoe je een keuze maakt die aansluit bij je doelen en bedrijf. Dit doe je onder andere door een businesscase te maken en gebruik te maken van user stories. En dus niet van ellenlange Excel-sheets.

Bijeenkomst #23: Mapping Experiences

Boekomslag Mapping Experiences: A Complete Guide to Creating Value through Journeys, Blueprints, and DiagramsOp donderdag 14 september en donderdag 21 september 2017 bespraken we ‘Mapping Experiences: A Complete Guide to Creating Value through Journeys, Blueprints, and Diagrams‘ van James Kalbach. We hadden zoveel aanmeldingen dat we twee bijeenkomsten hebben gehouden.

Klanten komen op verschillende momenten in contact met een product of dienst en dat gaat lang niet altijd goed. Het probleem is dat organisaties zich teveel met hun eigen bedrijfsprocessen bezighouden. Dit boek helpt je om de klantervaring te schematiseren en zo tot inzichten te komen waarmee je direct verbeteringen kan doorvoeren.

Mapping Experiences gaat in op:

  • methodes en schema’s om klantervaringen in kaart te brengen en hoe je deze gebruikt bij het bepalen van een strategie,
  • de vier stappen bij het maken van schema’s,
  • en welke soorten schema’s je kan gebruiken zoals service blueprints, customer journey maps, experience maps en mental models.

Bijeenkomst #22: Understanding the Digital World

Boekomslag Understanding the Digital WorldOp donderdag 22 juni 2017 bespraken we ‘Understanding The Digital World, What You Need to Know about Computers, the Internet, Security and Privacy‘ van Brian W Kernighan. Kernighan is professor informatica aan Princeton en verzorgt al 20 jaar een vak over wat studenten die geen informatica studeren moeten weten over digitaal.

We hebben het er vaak over; er is onvoldoende kennis van digitaal bij niet-techneuten. En daardoor worden niet altijd goede beslissingen genomen en wordt er niet altijd even efficiënt gewerkt. Maar wat moet je over digitaal weten en begrijpen? En hoe kom je aan die kennis? En weten we zelf eigenlijk wel genoeg?

In het boek wordt digitaal grondig uitgelegd. Je leert hoe hardware, software en systemen werken en welke impact dit heeft voor privacy en veiligheid van data en systemen. Je leert hierbij ook over de werking van algoritmes en scripts.

Kernighan vertelt aan het begin van het boek met dat er een boek is over wat toekomstige presidenten over natuurkunde moeten weten om beslissingen kunnen nemen over bijvoorbeeld kernwapens, de opwarming van de aarde, energie en terroristen. Zo’n boek wilde Kernighan creëren over computers, internet, security en privacy. Wat moet een toekomstige president weten? Wat moet iemand weten om goed geïnformeerd te zijn zodat beslissingen kunnen worden genomen?

Met de kennis in dit boek zouden mensen in verschillende vakgebieden – en zonder achtergrond in digitaal – voldoende kennis opbouwen om te begrijpen waar technologie oplossingen biedt, waar technologie niet zaligmakend is of tot risico’s voor de organisatie leidt. Berichtgeving en rapporten zijn makkelijker te begrijpen en ook zijn onjuistheden makkelijker te spotten.

Bijeenkomst #21: The User Experience Team of One

Boekomslag The User Experience Team of One'Op donderdag 6 april 2017 bespraken we ‘The User Experience Team of One‘ van Leah Buley.

Als je niet werkt bij een groot ontwerpbureau of bij een ander groot bedrijf, dan is de kans groot dat jij een UX-team van één persoon bent. Dat betekent in de praktijk vaak dat je in je eentje aan de slag moet met UX. The User Experience Team of One beschrijft verschillende methodes waarmee je, ook in je eentje, de gebruikservaring van je website, app of ander digitaal product kunt verbeteren. Het boek reikt je hulpmiddelen en inzichten aan om meer te kunnen doen met UX en met minder middelen.

Het eerste deel van het boek gaat over de filosofie van UX. In het tweede deel vind je 27 methoden die je kan gebruiken om aan de slag te gaan. Dit deel van het boek is een soort receptenboek. Je kiest een recept dat op dat moment aansluit bij je vraag en situatie.

Bijeenkomst #20: The Digital Transformation Playbook

Cover boek 'Content The Digital Transformation Playbook'Op donderdag 26 januari 2017 bespraken we ‘The Digital Transformation Playbook, Rethink Your Business for the Digital Age‘ van David L. Rogers.

Oudere bedrijven worden opgeschud door veranderingen in digitale technologie die met een snelheid en op een schaal gebeuren waarmee hun bestaande manier van zaken doen, communiceren en denken wordt opgeschud.

Het snel veranderende digitale landschap vormt een uitdaging voor organisaties die al langer bestaan dan internet en digitaal. Het is moeilijk voor deze organisaties om zich te heroriënteren.

Elk bedrijf kan de de regels leren van organisaties die digitaal wel optimaal benutten. Hoe zorg je dat jouw organisatie digitaal optimaal benut en beter presteert dan de concurrentie? In dit boek leer je hoe je ‘disruption’ herkent en welke mogelijkheden er dan voor jouw organisatie zijn.

Bijeenkomst #19: Content Audits and Inventories

Cover boek 'Content Audits and Inventories'Op donderdag 3 november 2016 bespraken we ‘Content Audits and Inventories‘ van Paula Ladenburg Land.

Een websiteproject start je met een grondige evaluatie van de huidige content, zowel kwantitatief als kwalitatief. Op basis hiervan kan je weloverwogen beslissingen nemen voor je project. Paula Ladenburg Land laat zien hoe je zo’n inventarisatie opzet, hoe je de audit verder uitvoert, rekening houdend met organisatie- en gebruikersdoelstellingen en hoe je verder aan de slag kan met nuttige, bruikbare inzichten. Het is een praktisch boek en geeft tips, bijvoorbeeld hoe je de resultaten van je audit kan presenteren aan je stakeholders.

Bijeenkomst #18: Digital Skills, Unlocking the Information Society

Cover boek 'Digital Skills'Op donderdag 15 september 2016 bespraken we ‘Digital Skills, Unlocking the Information Society‘ van Jan van Dijk en Alexander van Deursen.

Digital Skills‘ bespreekt systematisch de vaardigheden die nodig zijn in het gebruik van digitale media, voornamelijk computers en het internet. Het onderzoek van Alexander van Deursen laat zien wat digitale vaardigheden zijn, hoe het verschil in vaardigheden ongelijkheid veroorzaakt en hoe deze ongelijkheden kunnen worden verholpen door ontwerpers, opvoeders, beleidsmakers en de verschillende soorten van internetgebruikers.

Bijeenkomst #17: Content Everywhere

Boekomslag Content EverywhereOp donderdag 23 juni 2016 bespraken we Content Everywhere Sara Wachter-Boettcher.

‘Betere content’ is niet genoeg. Het aantal apparaten en kanalen groeit hard, net als de verwachtingen van de gebruikers. Dit boek helpt je content te maken die toekomstbestendig is, flexibel, herbruikbaar, beheersbaar en betenisvol in welke vorm dan ook en waar het ook verschijnt.

Sara Wachter-Boetccher (uitspraak op zijn Amerikaans ‘Wahk-ter-Bett-cher’) is contentstrateeg en redacteur.

Bijeenkomst #16: Information Architecture for the World Wide Web

Boekomslag Information Architecture, met een ijsbeer op de cover Op donderdag 7 april 2016 bespraken we bij Eight Media de 4de editie van ‘the Polar bear‘ oftewel Information Architecture for the World Wide Web van Louis Rosenfeld, Peter Morville en Jorge Arango.

Informatiearchitectuur is noodzakelijker en lastiger dan ooit. Hoe presenteer je grote hoeveelheden informatie die mensen nodig hebben en snel kunnen vinden?

Dit handboek laat zien hoe je omvangrijke websites maakt die onderhoudbaar, gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk zijn.

Bijeenkomst #15: Content SEO

Voorkant e-book Content SEO Op donderdag 28 januari 2016 bespraken we ‘Content SEO’ van Marieke van de Rakt en Joost de Valk van Yoast.

Veel blogs en boeken focussen op technische aspecten van SEO, terwijl 90% van je ranking niet bepaald wordt techniek, maar door je content en hoe je deze optimaliseert.

In ‘Content SEO’ wordt beschreven hoe je aandacht aan hoe je content zoekmachinevriendelijk én gebruiksvriendelijk maakt. Naast een grondige uitleg over wat SEO is, geeft het boek veel praktische tips die je direct kunt toepassen.

Bijeenkomst #14: How To Make Sense of Any Mess

Cover Boekomslag How To Make Sense of Any Mess Op donderdag 12 november 2015 bespraken we ‘How To Make Sense of Any Mess’ van Abby Covert.

Abby Covert laat zien dat informatiearchitectuur meer is dan informatie organiseren. Het gaat over het begrijpen van de manier waarop mensen de wereld waarnemen. Over hoe je orde schept, over hetzelfde praat en aan de slag gaat.

Ieder hoofdstuk sluit af met een oefening die je kan vinden op haar website: abbytheia.com. Hier vind je ook een overzicht van presentaties die zij de afgelopen tijd heeft gegeven.

Bijeenkomst #13: The Content Strategy Toolkit

Cover The Content Strategy Tookit Op donderdag 17 september 2015 bespraken we The Content Strategy Tookit: Methods, Guidelines, and Templates for Getting Content Right van Meghan Casey.

Meghan Casey, neemt je met haar boek mee van planning tot onderhoud van content. Dit praktische boek geeft je munitie om moeilijke onderwerpen te tackelen: hoe vertel je je baas wat er verkeerd is aan de content, hoe krijg je voldoende budget en hoe zorg je ervoor dat stakeholders dezelfde visie gaan delen.

In de bijeenkomst bespraken we het boek en de verschillende tools die Casey aanbiedt.

Bijeenkomst #12: Microinteractions, Designing with Details

Cover Microinteractions Op donderdag 11 juni 2015 bespraken we Microinteractions, Designing with Details van Dan Saffer.

Dan Saffer schreef een praktisch boek over ‘microinteractions‘: de details, die het product of dienst maken of breken.

Hoe kan je van een app, website of een ander digitaal product een instelling wijzigen of bijvoorbeeld het geluid uitzetten? Of hoe weet je dat je een nieuw bericht hebt ontvangen? In dit boek beschrijft en illustreert Saffer de principes achter het ontwerpen van effectieve micro-interacties.

In de bijeenkomst bespraken we microinteractions en meegebrachte voorbeelden.

Bijeenkomst #11: Managing Chaos

Cover Managing ChaosOp 2 april 2015 bespraken we Managing Chaos, Digital Governance by Design van Lisa Welchman.

Het boek gaat over ‘digital governance‘. Veel organisaties krijgen nog geen goed rendement uit hun investeringen in digitaal. Ze zijn bezig met hun interne organisatiepolitiek en technologische oplossingen. Om vooruit te komen is het nodig dat organisaties content, technologie en middelen anders inrichten. Het doel van het boek is om nieuwe en broodnodige discussies te voeren over digital governance en hervormingen waarmee creativiteit, echte samenwerking, digitale kwaliteit en online groei ondersteund worden.

Daphne Shinn schreef na de bijeenkomst een inleidend artikel over wat webgovernance is en hoe te beginnen.

Iacobien Riezebosch schreef een uitgebreid artikel over Welchman’s model voor Digital Governance. Hierin lees je de rode draad van het boek, de verschillende rollen, termen en beslissingsgebieden. Ook lees je hier de reactie van de UX Book Club op het boek.

Bijeenkomst #10: Digital Adaptation

Boekomslag Digital AdaptationOp 29 januari 2015 bespraken we het boek Digital Adaptation door Paul Boag.

Het boek gaat over Digital Governance. Veel organisaties krijgen nog geen goed rendement uit hun investeringen in digitaal. Ze zijn bezig met hun interne organisatiepolitiek en technologische oplossingen. Om vooruit te komen is het nodig dat organisaties content, technologie en middelen anders inrichten. Het doel van het boek is om nieuwe en broodnodige discussies op te roepen over digital governance en hervormingen waarmee creativiteit, echte samenwerking, digitale kwaliteit en online groei echt ondersteund worden.

Vooraf bekeken we het webinar ‘Making the Digital Business Case to Senior Management‘ van Gerry McGovern met Paul Boag. Na de bijeenkomst schreef Daphne Shinn een blogartikel over Digital Adaption.

Deze bijeenkomst is gesponsord door webdesign- en adviesbureau DJUST in Arnhem.

Bijeenkomst #9: Don’t Make Me Think

Boekomslag Don't Make Me ThinkOp 20 november 2014 was de klassieker Don’t Make Me Think, Revisited van Steve Krug aan de beurt. In 2000 verscheen de 1ste editie van Don’t Make Me Think. Het boek is inmiddels bij veel opleidingen verplichte kost. De titel verwijst naar de gebruiker. Voor hem of haar moeten de teksten en de navigatie op een website duidelijk zijn. De eerste wet van gebruiksvriendelijk is dat de bezoeker niet hoeft na te denken over hoe de navigatie of site werkt en over wat jij bedoelt.

We bespraken de nieuwste editie: editie 3. De 2de editie bevatte al extra hoofdstukken, zoals een hoofdstuk over toegankelijkheid. In de 3de editie is een hoofdstuk over mobiel internet toegevoegd en zijn de voorbeelden vernieuwd.

Bijeenkomst #8: Nicely Said

Boekomslag Nicely SaidOp 18 september 2014 bespraken we Nicely Said, Writing for the Web with Style and Purpose door Nicole Fenton en Kate Kiefer Lee.

Het boek is een ‘down-to-earth guide’ voor het schrijven van heldere en vriendelijke content. Hoe schrijf je webteksten die aansluiten bij de behoefte van je doelgroep en die de organisatiedoelen ondersteunen? Een boek met alledaagse voorbeelden en interviews met mensen uit de praktijk.

Bijeenkomst #7: Simple and Usable

Boekomslag Simple and Usable Op 3 juli 2014 het boek Simple and Usable door Giles Colborne.

Zoals de titel van het boek al doet vermoeden, gaat dit boek over de eenvoud en gebruiksvriendelijkheid van ontwerpen. Als ontwerper streef je hier misschien naar, maar je klant wil meer functionaliteit en complexiteit.Het ontwerpen van eenvoud kan complex zijn. Het boek geeft voorbeelden, tips, richtlijnen en strategieën om tot een eenvoudig ontwerp te komen.

Bijeenkomst #6: A Web for Everyone

Boekomslag 'A Web For Everyone' Op 8 mei 2014 bespraken we A Web for Everyone door Sarah Horton en Whitney Quesenbery.

Het boek gaat over webtoegankelijkheid en user experience. Een goede gebruikerservaring, ongeacht functiebeperking of het device dat je gebruikt. Het boek richt zich op designers, developers en professionals die zich bezig houden met content. Het boek gaat niet alleen over hoe je voldoet aan verplichtingen en eisen, maar over hoe toegankelijkheid een katalysator is voor innovatie en goede gebruikerservaring. En hoe kan je dit regelen in je organisatie?

Bijeenkomst #5: The Stranger’s Long Neck

Cover The Stranger's Long Neck Op 13 maart 2014 bespraken we The Stranger’s Long Neck door Gerry McGovern. Het onderwerp van dit boek staat in Nederland bekend als ‘toptaken’. Toptaken is op dit moment een hot item bij gemeenten. We bespraken niet alleen de inhoud van het boek, maar ook hoe het concept vertaald wordt en kan worden naar de praktijk.

Deze bijeenkomst is gesponsord door internetbureau Netcreators in Arnhem.

Bijeenkomst #4: Just Enough Research

Cover book Just Enough Research Op 30 januari 2014 besrpaken we Just Enough Research door Erika Hall. Het boek gaat over onderzoek en de relatie tussen onderzoek en design. Just Enough Research laat zien hoe je ontdekt waar je concurrentievoordelen liggen, hoe je bevindingen begrijpt en gebruikt en waarom je nooit, maar dan ook nooit een focusgroep moet houden. Het boek is in 2013 uitgegeven door A Book Apart en is 154 pagina’s dik.

Bijeenkomst #3: Responsive Design Workflow

Cover Responsive Design Workflow Op 21 november 2013 bespraken we Responsive Design Workflow door Stephen Hay. De workflow van designers en front-end developers is nog niet aangepast aan de responsive websites van nu. Oude methodes zijn niet langer efficiënt of voldoen niet meer. Stephen Hay laat zien hoe je het anders kan aanpakken en waarom dit nodig is.

Deze bijeenkomst is gesponsord door internetbureau Netcreators in Arnhem.

Bijeenkomst #2: Web Form Design

Boek: Web Form Design Op 19 september 2013 bespraken we Web Form Design door Luke Wroblewski. Formulieren kunnen een website maken of breken. Denk aan formulieren om een product te bestellen, te zoeken of contact op te nemen. Formulieren zijn cruciaal voor interactie. Luke Wroblewski schreef een praktisch handboek voor goede formulieren.

Bijeenkomst #1: Content Strategy for Mobile

Boek: Content Strategy for Mobile door Karen McGrane Op 27 juni 2013 bespraken we Content Strategy for Mobile door Karen McGrane. Meer en meer bezoekers bekijken websites op een smartphone of een tablet. Het aantal mensen dat helemaal geen laptop of desktopcomputer meer gebruikt groeit hard. Hoe zorg je ervoor dat je content goed bruikbaar is op die mobiele devices. Karen McGrane schrijft in dit boek alles wat je moet weten en doen voor content die bruikbaar is op mobiel.